niedziela, 3 grudnia 2017

Symbol luksusu - dereń jadalny

Dla niektórych luksus to drogie samochody, domy z basenem a dla innych kawałek balkonu czy piękny ogród. Dawniej w Polsce dereń jadalny był sadzony tylko przy klasztorach i dworach jako symbol wytrwałości oraz luksusu. Wszystko dzięki swojej wytrzymałości oraz bogatej wartości owoców. Myślę, że dziś warto powrócić do tego niedużego krzewu. Któż z nas nie chciałby mieć trochę luksusu u siebie?

https://kielkowski-szkolka.pl/produkt/deren-jadalny-kasanlak--cornus-mas-kasanlak--878
Dereń jadalny



Dereń jadalny (Cornus mas) jest  to duży krzew lub małe drzewo, które pochodzi z Europy. Już od wielu lat znany jest w Polsce. Tworzy rozłożysty pokrój w sprzyjających warunkach osiąga rozmiary nawet do 10m wysokości. Posiada jajowate, eliptyczne liście, które są owłosione w kolorze intensywnie zielonym. Okres kwitnienia przypada bardzo wcześnie gdyż zaraz na wiosnę w marcu lub kwietniu (przed pojawieniem się liści na roślinie). Kwiaty są małe, zebrane w baldachy w kolorze żółtym. Najbardziej dekoracyjny z całej rośliny jest owoc. Mowa tu o lekko podłużnym (lub okrągłym w zależności od odmiany) pestkowcu, który jest w kolorze czerwonym (wiśniowym). Jest on jadalny i posiada wiele cennych właściwości.



https://kielkowski-szkolka.pl/obrazki/obrazek_878_4.jpg
Dereń jadalny
Dereń jadalny preferuje stanowiska półcieniste lub słoneczne, na których wydaje drobniejsze, ale bardziej wartościowe owoce. Dobrze radzi sobie praktycznie w każdym podłożu (nawet silnie wapiennym), ważne aby unikać miejsc podmokłych gdzie szybko tworzą się zastoiska wodne. Roślina jest odporna na zanieczyszczenia powietrza. Jest mrozoodporny, także nie trzeba okrywać go na zimę. Dobrze reaguje na cięcie, dlatego raz na jakiś czas warto go podcinać (zwłaszcza w początkowych latach uprawy aby gęsto się rozkrzewił). Nie wymaga nawożenia, a jeżeli już decydujemy się na wzbogacenie to raczej nawozami organicznymi (obornik, kompost). Wymaga podlewania tylko podczas długotrwałej suszy. Młode okazy derenia jadalnego można sadzić zarówno wiosną jak i jesienią. Dzięki gęstym i intensywnie zielonym liściom można z niego uformować żywopłot, ale może być także ciekawym akcentem jako soliter w ogrodzie. Z racji swoich niedużych rozmiarów idealnie będzie pasował do małych ogrodów. 

https://dammera.pl/pl/oferta/drzewka-i-krzewy-owocowe/pozostale-gatunki,44/deren-jadalny-cornus-mas,680
Kwiaty derenia jadalnego
Owoce derenie jadalnego są bogate w taniny, polifenole, kwasy organiczne, witaminę C i antocyjany. Dzięki temu posiada działanie antyseptyczne, uodparniające oraz leczy anemię (gdyż jest źródłem żelaza). Można go używać do leczenia dolegliwości żołądkowych oraz na choroby nerek (działa moczopędnie). Okłady z owoców derenia zmniejszają bóle głowy i dają ulgę podczas bólów reumatycznych. Smak świeżych owoców jest kwaśny także najlepiej smakują one przetworzone jako dżem, nalewka czy smoothie. Podczas obróbki termicznej (zarówno mrożenia jak i gotowania nie traci swoich wartości). Warto uważać na podawanie owoców małym dzieciom gdyż wewnątrz posiadają one pestkę.
 
http://www.derenjadalny.com/images/deren/oferta/deren_jadalny/cornus-mas-Koraowyj-Marka.JPG
Dereń jadalny odmiana Karłłowyj Marka
Dżem z derenia
Potrzebujemy 1kg dojrzałych owoców derenia, wodę oraz 2 kg cukru. 
Owoce dokładnie myjemy i drylujemy. Cukier z pół litrem wody umieszczamy w garnku i gotujemy syrop. Następnie do niego wsypujemy owoce i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy mniej więcej 5 min. Następnie garnek zostawiamy pod przykryciem (najlepiej pod pod szmatką) na jeden dzień w chłodne miejsce. Po tym czasie całość znów doprowadzamy do wrzenia i smażymy aż owoce będą szkliste. Po kilku minutach dżem umieszczamy w słoikach, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Herbata z derenia

Aby móc cieszyć się zdrowym naparem. Dobrze jest późnym latem lub wczesną jesienią kiedy owoce dereni są dojrzałe, zebrać je i ususzyć. Łyżeczkę suszonych owoców derenia zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 15 min. Uzyskamy pyszną herbatkę na zimowe wieczory. Można ją pić bez ograniczeń.
http://beszamel.se.pl/owoce/deren-jadalny-kiedy-zrywac-co-mozna-z-niego-zrobic,2155/ - Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com


Zdrowy, piękny i łatwy w uprawie  dereń jadalny to krzew idealny. Do tego symbol luksusu. Myślę, że nie muszę nikogo przekonywać o tym, że będzie doskonałym uzupełnieniem brakującego ogniwa w Twoim ogrodzie.

____________________

Zapraszam na mój Facebook: Wpuszczona w maliny

oraz Instagram: Wpuszczona w maliny
Pozdrawiam, M


















17 komentarzy:

  1. Kiedys rosły w parkach i przy lesie, teras nie mogę znaleźć. Nalewka jest przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie jak tak samo w mieście nie mogę natrafić :]

      Usuń
  2. CO roku wybieram się w okoliczne lasy i pola w poszukiwaniu nowych skarbów i w tym roku udało się znaleźć dereń. Niestety już wszystko zjedzone przez ptaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, ze następnego roku zdążysz,. Jeśli masz tylko możliwość sadz u siebie :]
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Myślę, że sprawie go sobie na działkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Już dawno nie widziałam tego drzewa ;-) choć nie wiedziałam, że ma tak istotnie ważne właściwości .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie mało kto o nich wie, to była jedna z przyczyn dlaczego postanowiłam o nim napisać :]

      Usuń
  6. Nawet nie wiedziałam, że ma tyle wartości, a swoją drogą chętnie bym popróbowała herbaty, czy nalewki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny post. Chętnie spróbowałabym. Tyle wartości ma w sobie. Ciekawe czy na balkonie taki krzew miałby szanse. hehehehe

    OdpowiedzUsuń
  8. Wydaje mi się, że gdzieś widziałam takie owoce, ale nie jestem pewna. Zwykle uważam z tym, czego nie znam, wiadomo. Ale nawet nie wiedziałam, że jest tak wartościowy 😃

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie próbowałam jeszcze takich pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję pięknie za inspirację na dżem. Teraz już nie zdążę, ale w przyszłym roku wybiorę się na zbiory do pobliskuego zagajnika. Pozdrowienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie bym spróbowałam dżemu z tych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dżem z derenia mnie nie ujął ;) ale za to dereniówka... miodzio ;) mam na działce, więc co roku szaleję z tymi cierpkimi owockami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. great post!
    if you pick up dresses, glamchase tartan prom dresses reviews gives you amazing choices.
    http://www.glamchase.co.uk

    OdpowiedzUsuń