Dereń jadalny |
Dereń
jadalny (Cornus mas) jest to duży krzew lub małe drzewo, które pochodzi z Europy.
Już od wielu lat znany jest w Polsce. Tworzy rozłożysty pokrój w
sprzyjających warunkach osiąga rozmiary nawet do 10m wysokości. Posiada jajowate, eliptyczne
liście, które są owłosione w kolorze intensywnie zielonym. Okres kwitnienia
przypada bardzo wcześnie gdyż zaraz na wiosnę w marcu lub kwietniu (przed
pojawieniem się liści na roślinie). Kwiaty są małe, zebrane w baldachy w kolorze żółtym. Najbardziej dekoracyjny z całej
rośliny jest owoc. Mowa tu o lekko podłużnym (lub okrągłym w zależności od
odmiany) pestkowcu, który jest w kolorze czerwonym (wiśniowym). Jest on jadalny
i posiada wiele cennych właściwości.
Dereń jadalny |
Dereń
jadalny preferuje stanowiska półcieniste lub słoneczne, na których wydaje
drobniejsze, ale bardziej wartościowe owoce. Dobrze radzi sobie praktycznie w
każdym podłożu (nawet silnie wapiennym), ważne aby unikać miejsc podmokłych
gdzie szybko tworzą się zastoiska wodne. Roślina jest odporna na
zanieczyszczenia powietrza. Jest mrozoodporny, także nie trzeba okrywać go na
zimę. Dobrze reaguje na cięcie, dlatego raz na jakiś czas warto go podcinać
(zwłaszcza w początkowych latach uprawy aby gęsto się rozkrzewił). Nie wymaga nawożenia, a jeżeli już
decydujemy się na wzbogacenie to raczej nawozami organicznymi (obornik,
kompost). Wymaga podlewania tylko podczas długotrwałej suszy. Młode okazy derenia jadalnego można sadzić zarówno wiosną jak i jesienią. Dzięki gęstym i intensywnie
zielonym liściom można z niego uformować żywopłot, ale może być także ciekawym
akcentem jako soliter w ogrodzie. Z racji swoich niedużych rozmiarów idealnie
będzie pasował do małych ogrodów.
Kwiaty derenia jadalnego |
Owoce
derenie jadalnego są bogate w taniny, polifenole, kwasy organiczne, witaminę C
i antocyjany. Dzięki temu posiada działanie antyseptyczne, uodparniające oraz
leczy anemię (gdyż jest źródłem żelaza). Można go używać do leczenia
dolegliwości żołądkowych oraz na choroby nerek (działa moczopędnie). Okłady z
owoców derenia zmniejszają bóle głowy i dają ulgę podczas bólów reumatycznych. Smak
świeżych owoców jest kwaśny także najlepiej smakują one przetworzone jako dżem,
nalewka czy smoothie. Podczas obróbki termicznej (zarówno mrożenia jak i
gotowania nie traci swoich wartości). Warto uważać na podawanie owoców małym
dzieciom gdyż wewnątrz posiadają one pestkę.
Dereń jadalny odmiana Karłłowyj Marka |
Potrzebujemy
1kg dojrzałych owoców derenia, wodę oraz 2 kg cukru.
Owoce dokładnie myjemy i
drylujemy. Cukier z pół litrem wody umieszczamy w garnku i gotujemy syrop.
Następnie do niego wsypujemy owoce i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy
mniej więcej 5 min. Następnie garnek zostawiamy pod przykryciem (najlepiej pod pod
szmatką) na jeden dzień w chłodne miejsce. Po tym czasie całość znów doprowadzamy
do wrzenia i smażymy aż owoce będą szkliste. Po kilku minutach dżem
umieszczamy w słoikach, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Herbata
z derenia
Aby
móc cieszyć się zdrowym naparem. Dobrze jest późnym latem lub wczesną jesienią kiedy
owoce dereni są dojrzałe, zebrać je i ususzyć. Łyżeczkę suszonych owoców
derenia zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 15 min. Uzyskamy pyszną herbatkę na
zimowe wieczory. Można ją pić bez ograniczeń.
Zdrowy, piękny i łatwy w uprawie dereń jadalny to krzew idealny. Do tego symbol luksusu. Myślę, że nie muszę nikogo przekonywać o tym, że będzie doskonałym uzupełnieniem brakującego ogniwa w Twoim ogrodzie.
____________________
Zapraszam na mój Facebook: Wpuszczona w maliny
oraz Instagram: Wpuszczona w maliny
Pozdrawiam, M
Kiedys rosły w parkach i przy lesie, teras nie mogę znaleźć. Nalewka jest przepyszna.
OdpowiedzUsuńwłaśnie jak tak samo w mieście nie mogę natrafić :]
UsuńCO roku wybieram się w okoliczne lasy i pola w poszukiwaniu nowych skarbów i w tym roku udało się znaleźć dereń. Niestety już wszystko zjedzone przez ptaki :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, ze następnego roku zdążysz,. Jeśli masz tylko możliwość sadz u siebie :]
UsuńPozdrawiam
Myślę, że sprawie go sobie na działkę.
OdpowiedzUsuńJa też mam już plany co do niego na nowy rok :]
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie widziałam tego drzewa ;-) choć nie wiedziałam, że ma tak istotnie ważne właściwości .
OdpowiedzUsuńWłaśnie mało kto o nich wie, to była jedna z przyczyn dlaczego postanowiłam o nim napisać :]
UsuńNawet nie wiedziałam, że ma tyle wartości, a swoją drogą chętnie bym popróbowała herbaty, czy nalewki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny post. Chętnie spróbowałabym. Tyle wartości ma w sobie. Ciekawe czy na balkonie taki krzew miałby szanse. hehehehe
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że gdzieś widziałam takie owoce, ale nie jestem pewna. Zwykle uważam z tym, czego nie znam, wiadomo. Ale nawet nie wiedziałam, że jest tak wartościowy 😃
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze takich pyszności.
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie za inspirację na dżem. Teraz już nie zdążę, ale w przyszłym roku wybiorę się na zbiory do pobliskuego zagajnika. Pozdrowienia :-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowałam dżemu z tych owoców :)
OdpowiedzUsuńdżem z derenia mnie nie ujął ;) ale za to dereniówka... miodzio ;) mam na działce, więc co roku szaleję z tymi cierpkimi owockami :)
OdpowiedzUsuńgreat post!
OdpowiedzUsuńif you pick up dresses, glamchase tartan prom dresses reviews gives you amazing choices.
http://www.glamchase.co.uk