Od wielu lat bardzo lubię awokado. Wręcz nie wyobrażam sobie tygodnia bez kanapek z nim. Inna nazwa to smaczliwka wdzięczna. Pochodzi z rodziny wawrzynowatych. Posiada wiele cennych witamin B, C, E oraz A. Jest to najbardziej kaloryczny owoc. Jednak tłuszcze, które posiada pozwalają na lepsze przyswajanie wiele zdrowych związków chemicznych. Przykładem może być przyswajanie likopenu, który znajduję się w pomidorach, papryce czy w marchwi. Łączenie awokado z tymi warzywami jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Dodatkowo może to być idealny zamiennik tłuszczów zwierzęcych. Zawiera także dużo potasu, który reguluje poziom ciśnienia krwi i pozytywnie działa na układ nerwowy.
W dzisiejszych czasach, codzienny pęd, rozregulowuje ilość składników mineralnych w organizmie. Warto uzupełniać je w taki sposób
Moim ostatnim odkryciem jest fakt, że pestka z awokado również jest jadalna. Posiada właściwości antyoksydacyjne. Czyli zapobiega starzeniu się skóry oraz innych komórek
w ciele. Dodatkowo ma o wiele więcej przeciw utleniaczy niż miąższ. Bogata jest w flawonoidy i polifenole.
Aby wykorzystać również pestkę, warto wysuszyć ją na kaloryferze. Potem zetrzeć na tarce
i dodać do jogurtu lub do koktajlów mlecznych, które uwielbiam.
Oprócz jedzenia awokado można użyć do odmładzająco-nawilżającej maseczki z miąższu. Bardzo dojrzałe awokado miażdżymy
i dodajemy do niego trochę miodu. Całość nadkładamy na twarz, szyje i dekolt. Zmywamy po 20 minutach. Idealny sposób na młody
i świeży wygląd.
Chciałabym się z Wam podzielić jeszcze jednym hitem z awokado. Jest to krem do rąk z olejem z awokado firmy Ziaja (nie, nikt mi za to nie zapłacił, że o tym wspominam). Długo szukałam kremu do rąk idealnego dla mnie. Na ten trafiłam przypadkiem. Przekonało mnie właśnie awokado. Konkretnie chodzi o olej z awokado. Nie dość, że krem ma bardzo przyjemny zapach to idealnie nawilża ręce. Szybko się wchłania nie pozostawia na skórze klejącego się filtru. Idealnie sprawdza się do suchej skory. W końcu idzie zima i warto zadbać o dłonie. Do tego cena jest niewielka ok 5 zł za 100ml.
Cudowny owoc. Polecam każdemu przygotowanie domowego guacamole. Mój przepis jest bardzo prosty.
Dojrzałe awokado rozdrabniamy widelcem. Następnie drobno kroimy pół cebuli, ząbek czosnku oraz świeże lub suszone pomidory. Według mnie wersja z suszonymi pomidorami jest o wiele smaczniejsza. Wszystkie składniki razem mieszamy. Całość skrapiamy cytryną lub limonką. Solimy oraz pieprzymy do smaku. Można dodać również paprykę ostrą w formie przyprawy czy też świeżą. Jest to bardzo fajna przekąską na domową imprezę.
Mam nadzieję, że wszystkie pomysły i produkty z awokado, przekonały Was o tym jaki to ciekawy owoc.
Pozdrawiam, M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz