Mimo
tego, że do Świąt Wielkiej Nocy pozostało jeszcze trochę czasu, już teraz warto
jest siać rzeżuchę. Od lat ta roślina stała się jednym z wielu znaków tego najważniejszego
Święta dla katolików. Jest symbolem odradzającego się życia i sił witalnych. W
dzisiejszym poście kilka słów o tej od lat znanej roślinie.
Kilka informacji na temat rośliny
Rzeżucha a konkretniej pieprzyca siewna jest to rośliną które swoje korzenie ma w Azji. Jest uprawiana praktycznie na całym świecie. Zaliczana do roślin jednorocznym z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Maksymalnie osiąga od 30 do 60 cm wysokości i posiada wzniesiony oraz rozgałęziony pokrój. Liście małe, intensywnie zielone. Okres kwitnienia przypada na czerwiec-lipiec. Kwiaty zebrane w groniaste kwiatostany w kolorze białym lub różowym. Owoce to małe 5 mm oskrzydlone łuszczynki, które posiadają po dwa nasiona w kolorze czerwonobrązowym o kształcie jajkowatym i ostro zakończone.
Rzeżucha
bardzo łatwo kiełkuje a później szybko rośnie, dlatego chętnie sadzona jest
jako roślina doniczkowa jak i gruntowa. Wymaga średniej jakości gleby,
przewiewnej i dość wilgotnej. Podczas kiełkowania wymaga dużej wilgotności
powietrza.
Jak
siać rzeżuchę?
Wszystko
zależy od naszych chęci i możliwości, niektórzy sieja ją w doniczkach do ziemi
ogrodniczej inni decyduje się np. na podłoże z waty lub gazy gdzie radzi sobie
równie dobrze. Jednak jeśli liczmy na kwiaty a później na nasiona zdecydowanie
bardziej polecany jest wysiew do ziemi. Pewnie przez wielu z Was bardziej
kojarzony jest wysiew na watę, wynika to z tego, że w okresie wiosennym
przeważnie liczmy na kiełki rzeżuchy, które bez problemu uzyskamy przy takim
wysiewie. W tym wypadku mamy również gwarancje, że liścienie będą czyste a nie z
domieszką piasku lub ziemi. Najlepiej nasiona zasiać rzutowo na watę lub gazę
umieszczoną na talerzyku lub podstawce od doniczki. Całość obficie podlewamy.
Dobrze jest przed wykiełkowanie nasiona przykryć np. folią z dziurkami, dzięki
temu podniesiemy wilgotność powietrza co przyspieszy kiełkowanie. Rzeżucha
kiełkuje już po 2-3 dniach, nie zapominajmy o regularnym podlewaniu lub
zraszaniu. Warto ustawić ją w miejscu ciepłym i słonecznym gdzie będą dochodzić
promienie słoneczne. Roślina jest gotowa do spożycia już po 7-10 dniach.
Dlaczego
warto jeść rzeżuchę?
Roślina
a konkretnie jej kiełki mają bardzo charakterystyczny smak, pikantny, ostry,
pieprzowy. Na rynku istnieje wiele odmian, jednak jadalna jest pieprzyca siewna
inaczej nazywana rzeżuchą jadalna lub ogrodową. Roślina bogata jest w witaminę
C, A, K, B, PP a także magnez, żelazo oraz jod. Działa wzmacniająco na organizm
oraz oczyszczająco. Polepsza stan skóry, włosów i paznokci. Pomaga w chorobie
reumatycznej, anemii a także w chorobach układu krążenia. Zawiera również wiele
wapnia, które jest bardzo istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizm
zwłaszcza kości.
Mimo
tego, że pieprzyca siewna bez wątpienia kojarzy się z okresem Wielkanocy to
można ja siać praktycznie przez cały rok, na wacie i w ciepłym miejscu będzie
kiełkować nawet zimą. Jeśli tylko lubimy rzeżuchę warto przemycać ja w
sałatkach na kanapkach, koktajlach albo zwyczajnie skubiąc jako przekąskę.
Pozdrawiam, M
_____________________________________
Zapraszam na mój Facebook: Wpuszczona w maliny
oraz Instagram: Wpuszczona w maliny
PS. Dzisiejsze zdjęcia pochodzą z darmowego banku zdjęć: https://pixabay.com/pl, każde zdjęcie posiada link do źródła.
Bardzo lubię rzeżuchę! I w sumie nie miałam pojęcia, że nosi inną nazwę. :D
OdpowiedzUsuńJejku, jak się cieszę, że trafiłam na Twój post, bo zupełnie o niej zapomniałam, a ją uwielbiam! Za to moje córki uwielbiają ją siać.
OdpowiedzUsuńRzezuche to ja sieje na codzien, uwielbiam na śniadanko z buleczka z maselkiem!
OdpowiedzUsuńFajnie jest mieć swój ogródek i swoje własne wyhodowane zioła, warzywa czy owoce. Marzy mi się mieć ogród
OdpowiedzUsuń