niedziela, 31 marca 2019

Pieprzyca siewna, pikantna i zdrowa


Mimo tego, że do Świąt Wielkiej Nocy pozostało jeszcze trochę czasu, już teraz warto jest siać rzeżuchę. Od lat ta roślina stała się  jednym z wielu znaków tego najważniejszego Święta dla katolików. Jest symbolem odradzającego się życia i sił witalnych. W dzisiejszym poście kilka słów o tej od lat znanej roślinie.

https://pixabay.com/pl/photos/pieprzyca-siewna-rze%C5%BCucha-%C5%BCywno%C5%9Bci-3311846/




Kilka informacji na temat rośliny

Rzeżucha a konkretniej pieprzyca siewna jest to rośliną które swoje korzenie ma w Azji. Jest uprawiana praktycznie na całym świecie. Zaliczana do roślin jednorocznym z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Maksymalnie osiąga od 30 do 60 cm wysokości i posiada wzniesiony oraz rozgałęziony pokrój. Liście małe, intensywnie zielone. Okres kwitnienia przypada na czerwiec-lipiec. Kwiaty zebrane w groniaste kwiatostany w kolorze białym lub różowym. Owoce to małe 5 mm oskrzydlone łuszczynki, które posiadają po dwa nasiona w kolorze czerwonobrązowym o kształcie jajkowatym i ostro zakończone.

Rzeżucha bardzo łatwo kiełkuje a później szybko rośnie, dlatego chętnie sadzona jest jako roślina doniczkowa jak i gruntowa. Wymaga średniej jakości gleby, przewiewnej i dość wilgotnej. Podczas kiełkowania wymaga dużej wilgotności powietrza.


https://pixabay.com/pl/images/download/cress-255931_1920.jpg?attachment&modal


Jak siać rzeżuchę?
Wszystko zależy od naszych chęci i możliwości, niektórzy sieja ją w doniczkach do ziemi ogrodniczej inni decyduje się np. na podłoże z waty lub gazy gdzie radzi sobie równie dobrze. Jednak jeśli liczmy na kwiaty a później na nasiona zdecydowanie bardziej polecany jest wysiew do ziemi. Pewnie przez wielu z Was bardziej kojarzony jest wysiew na watę, wynika to z tego, że w okresie wiosennym przeważnie liczmy na kiełki rzeżuchy, które bez problemu uzyskamy przy takim wysiewie. W tym wypadku mamy również gwarancje, że liścienie będą czyste a nie z domieszką piasku lub ziemi. Najlepiej nasiona zasiać rzutowo na watę lub gazę umieszczoną na talerzyku lub podstawce od doniczki. Całość obficie podlewamy. Dobrze jest przed wykiełkowanie nasiona przykryć np. folią z dziurkami, dzięki temu podniesiemy wilgotność powietrza co przyspieszy  kiełkowanie. Rzeżucha kiełkuje już po 2-3 dniach, nie zapominajmy o regularnym podlewaniu lub zraszaniu. Warto ustawić ją w miejscu ciepłym i słonecznym gdzie będą dochodzić promienie słoneczne. Roślina jest gotowa do spożycia już po 7-10 dniach.



https://pixabay.com/pl/photos/%C5%BCywno%C5%9B%C4%87-zdrowy-rze%C5%BCucha-nasion-3040891/


Dlaczego warto jeść rzeżuchę?
Roślina a konkretnie jej kiełki mają bardzo charakterystyczny smak, pikantny, ostry, pieprzowy. Na rynku istnieje wiele odmian, jednak jadalna jest pieprzyca siewna inaczej nazywana rzeżuchą jadalna lub ogrodową. Roślina bogata jest w witaminę C, A, K, B, PP a także magnez, żelazo oraz jod. Działa wzmacniająco na organizm oraz oczyszczająco. Polepsza stan skóry, włosów i paznokci. Pomaga w chorobie reumatycznej, anemii a także w chorobach układu krążenia. Zawiera również wiele wapnia, które jest bardzo istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizm zwłaszcza kości.



https://pixabay.com/pl/photos/rze%C5%BCucha-ro%C5%9Blina-nowalijki-listki-3281989/



Mimo tego, że pieprzyca siewna bez wątpienia kojarzy się z okresem Wielkanocy to można ja siać praktycznie przez cały rok, na wacie i w ciepłym miejscu będzie kiełkować nawet zimą. Jeśli tylko lubimy rzeżuchę warto przemycać ja w sałatkach na kanapkach, koktajlach albo zwyczajnie skubiąc jako przekąskę.  


https://pixabay.com/pl/photos/rze%C5%BCucha-zio%C5%82a-chleb-ser-chleb-682686/


Pozdrawiam, M
_____________________________________
Zapraszam na mój Facebook: Wpuszczona w maliny

oraz Instagram: Wpuszczona w maliny

PS. Dzisiejsze zdjęcia pochodzą z darmowego banku zdjęć: https://pixabay.com/pl, każde zdjęcie posiada link do źródła.










3 komentarze:

  1. Bardzo lubię rzeżuchę! I w sumie nie miałam pojęcia, że nosi inną nazwę. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, jak się cieszę, że trafiłam na Twój post, bo zupełnie o niej zapomniałam, a ją uwielbiam! Za to moje córki uwielbiają ją siać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzezuche to ja sieje na codzien, uwielbiam na śniadanko z buleczka z maselkiem!

    OdpowiedzUsuń