poniedziałek, 2 lipca 2018

Być głodnym natury


Dobór gatunków roślin na rabatę przede wszystkim opiera się na indywidualnym guście oraz na wymaganiach glebowych jakie posiadamy na danym obszarze. Kolejnym aspektem może być wybór takich roślin aby przeznaczenie ich było jeszcze większe a jakie? Tekst będzie dotyczył roślin ozdobnych jadalnych. 




Moi faworytem jeśli chodzi o rośliny ozdobne jadalne jest nasturcja. Idealnie sprawdza się nie tylko na rabaty ogrodowe, ale także na balkon lub parapet do doniczek. Roślina lubi miejsca słoneczne, szybko się rozrasta i długo kwitnie. Nie wymaga żadnych specjalistycznych zabiegów. Kwiaty nasturcji jadalnej idealnie nadają się do sałatek lub jako dodatek do ryb. Ma delikatny, piekący smak. 

https://pixabay.com/pl/kwiat-pomara%C5%84czy-nasturcja-bloom-3492274/
Nasturcja jadalna


Pewnie większość z was nie kojarzy pysznogłówki, ale jak sama nazwa wskazuje, że roślina jest jadalna i dodatkowo bardzo piękna. Jest to bylina, która silnie się rozrasta, posiada rozłogi dzięki, którymi łatwo ja rozmnożyć. Lubi miejsca słoneczne jak i półcieniste, wymaga regularnego podlewania. Kwiaty pysznogłówki wraz z przylistkami są jadalne. Można je wykorzystać do letniej lemoniady z dodatkiem mięty, cytryny i miodu.
 

https://f.allegroimg.com/s512/0378b8/f15098d74c1b8611b1695022c28f
Pysznogłówka pachnąca



Funkia zwana hostą należy do roślin jadalnych. W Japonii skąd pochodzi łodygi jedzone są jak szparagi a liście jak szpinak. Funkia idealnie sprawdza się w miejsca zacienione, gdzie na co dzień nie do chodzi duża ilość słońca. Liście są duże w przeróżnych kolorach. Kwiaty przeważnie są fioletowe. Roślina sprawdza się do sałatki czy jako dodatek do ziemniaków.  

https://pixabay.com/pl/lato-zielony-trawa-zbli%C5%BCenie-1620161/
Funkie

Uwaga!
Bez względu na to, że wymienione powyżej rośliny są jadalne, pod żadnym pozorem nie polecam jedzenia roślin kupionych w centrach ogrodniczych czy u prywatnych hodowców. Nie mamy pewności, czy te rośliny nie były opryskiwane chemicznie. Związki kumulują się w roślinie i staje się ona trująca. Nie zbierajmy też roślin, które rosły przy ruchliwych ulicach, mają one dużą zawartość azotanów w liściach. Jeżeli zależy nam na jadalnych roślinach sami je hodujmy, mamy pewność, że taka roślina jest zdrowa i wolna od sztucznych wzmacniaczy (nawozów czy środków ochrony roślin).

https://pixabay.com/pl/mniszek-lekarski-taraxum-tr%C3%B3jnik-2232626/



Koniecznie dajcie znać, czy podobają Wam się takie wpisy, czy jecie takie rośliny? A może macie jakieś ciekawe przepisy na przemycenie zielonych dobroci w naszej codziennej diecie. Jeśli jesteście głodni takiej natury chętnie podzielę się z Wami kolejną dawka jadalnych roślin ozdobnych. 
______________________
Pozdrawiam, M
Zapraszam na mój Facebook: Wpuszczona w maliny
oraz Instagram: Wpuszczona w maliny
















6 komentarzy:

  1. Takie wpisy są ciekawe, wiele też uczą. Ja nie miałam pojęcia, że te rośliny są jadalne, a już na pewno nie dwie ostatnie. Fajnie jest się dowiedzieć, że w naturze jest jeszcze więcej darów, więcej niż myślimy. :) Fajny post, śliczne zdjęcia. Pozdrawiam, miłego dnia. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że jak zaczęłam dokładnie czytać które są jadalne to byłam w szoku że aż tyle :] Natura zaskakuje

      Usuń
  2. Bardzo interesujący wpis. Zupełnie zaskoczyły mnie informacje o funkii. Chętnie poczytam więcej na temat roślin jadalnych. Polecam m.in. kwiat cukinii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak kwiaty cukinie w cieście naleśnikowym pyszne!:]

      Usuń
  3. Nie dość, że nie jadłam tych roślin, to jeszcze nawet nie słyszałam o nich. U Ciebie jak zawsze potężna porcja ciekawostek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne zdjęcia :) ja niestety nie mam ręki do kwiatów

    OdpowiedzUsuń